Kolubara kupuje novu mehanizaciju

Bez autora
Jul 28 2011

Rudarski basen (RB) Kolubara je u 2010. godini u nabavku pomoćne mehanizacije uložio šest miliona evra, a u 2011. će uložiti pet miliona evra. Iz programa prošlogodišnjih nabavki upravo je stigla dizalica Zenebogen teška 40 tona, koja može da diže teret do visine do 43 metra, a biće angažovana na površinskim kopovima Polje D i Polje B. Pre tri godine nabavljena je Zenebogenova dizalica od 80 tona za Tamnavu - Zapadno polje i Polje Veliki Crljeni. Ona se pokazala dobrom i zbog toga što ima guseničarski pogon neophodan za kretanje na teškim terenima. Iz programa nabavki u 2010. kupljeno je 20 kamiona kipera "maz" i "fap", 10 terenskih vozila "uaz", dva utovarivača "ult" i jedan cevopolagač, a u avgustu se očekuje pet kamiona "tatra", jedan grejder i po četiri buldožera i bagera "guseničara". U toku je i tender za nabavku još četiri buldozera, takođe iz programa nabavki pomoćne mehanizacije RB Kolubara u 2010. godini.

Kolubara kupuje novu mehanizacijuRudarski basen (RB) Kolubara je u 2010. godini u nabavku pomoćne mehanizacije uložio šest miliona evra, a u 2011. će uložiti pet miliona evra.

Iz programa prošlogodišnjih nabavki upravo je stigla dizalica Zenebogen teška 40 tona, koja može da diže teret do visine do 43 metra, a biće angažovana na površinskim kopovima Polje D i Polje B.

Pre tri godine nabavljena je Zenebogenova dizalica od 80 tona za Tamnavu - Zapadno polje i Polje Veliki Crljeni.

“Ona se pokazala dobrom i zbog toga što ima guseničarski pogon neophodan za kretanje na teškim terenima", kazao je direktor Kolubarine pomoćne mehanizacije Sveta Mirković.

Iz programa nabavki u 2010. kupljeno je 20 kamiona kipera "maz" i "fap", 10 terenskih vozila "uaz", dva utovarivača "ult" i jedan cevopolagač, a u avgustu se očekuje pet kamiona "tatra", jedan grejder i po četiri buldožera i bagera "guseničara".

U toku je i tender za nabavku još četiri buldozera, takođe iz programa nabavki pomoćne mehanizacije RB Kolubara u 2010. godini.

Investicije najvećeg ugljenokopa u Srbiji u pomoćnu mehanizaciju uslovljene su potrebom obnavljanja već vremešnih mašina, kao i zbog smanjenja izdataka za angažovanje tih mašina od privatnika.

Na površinskim kopovima Kolubare godišnje se iskopa oko 30 miliona tona lignita od kojeg se u termoelektranama Nikola Tesla proizvede 52 odsto električne energije u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik